14 Mart 2012 Çarşamba

MİLLİYET OKU

  
  Halk Partisinin mahut (Altı-Ok) unu herkes bilir. Devlet idaresinin ana prensipleri diye parti programından sonra Anayasaya bile geçiriliveren bu mütenakız umdelerin manasını Halk Partisi teşekkülünden sukutuna kadar kavrayamamış ve nihayet kavrayamadan sukut edip gitmiştir! Ciddi bir devlet şuuriyle alakadar olmayan icraatında (Halkçlık) ve (İktisadi Devletçilik) gibi birbirini tutmayan prensiplerinin birer birer iflasından başka bir neticeye varamamış olması işte bundandır: Herhalde bir taraftan halkın ticaret serbestisini (Devletçilik) umdesine istinaden ihlal etmek suretiyle giriştiği ticari ve iktisadi teşebbüslerde mütemadiyen zarar ederk devlet hazinesini ve bir taraftan da ticari rekabet esasını baltalamak suretiyle hayat pahalılığına sebep olarak halkın iktisadi seviyesini sarsıp durmakta ısrar ederken Halkçılıktan bahsetmesi, partinin ismindeki (Halk) kelimesiyle istihza gibi bir garabetten başka bir şey değildir.
 
  Altı okun en tuhaf ve en bedbaht örneklerinden biri de (Milliyetçilik) okunda gösterilebilir: C.H.P. nin bu meşhur umdesinde gösterdiği müthiş şuursuzluk Türklüğün milli bir iman ve idealden mahrum kalmasıyla neticelenmiş ve bilhassa otuz senedir yetişip duran yeni nesiller sırf Altı-Okçuların işte bu unutulmaz şuursuzluğundan dolayı manevi birlikten mahrum kalmıştır.

  Her milletin kendi tarihi bünyesine göre bir milliyet anlayışı vardır: Halk Partisi böyle bir anlayıştan tamamiyle mahrum olduğu için Anayasa'da (Tabiiyet) esasiyle izah ettiği Milliyet prensibini parti programında (Dil,kültür ve ideal), Askeri mekteplerin yıllarca tatbik edilen kabul şartnamelerinde (Irk), Maarifin senelerce lise programlarında meburi tuttuğu mahut tarih kitaplarında (Turancılık) ve nihayet gene ayni Maarifin edebiyat kitaplarında da (Vatan) mefhumiyle izah etmiş ve işte bütün bu resmi, mütenakız ve rengarenk tariflere rağmen partinin muhtelif devlet adamları bazı vesilelerle irad ettikleri heyecanlı nutuklarda Irkçılıkla Turancılığı vatana ihanet gibi gösterirken, kendi askeri dairelerinin (Irk) umdesiyle Maarif kitaplarının (Turanclık) tarifinden tamamiyle bihaber olduklarını veyahut işlerine nasıl gelirse öyle gördüklerini meydana çıkarmıştır!..

  Halk Partisinin otuz senedir milli bir iman ve ideal kuramamış ve nesiller arasında türlü türlü milliyet telakkileri yayılmasına sebep olarak memleketi manevi birlikten mahrum bırakmış olmasının sebebi işte bu şuursuzluktur.

  Unutulmamalıdır ki milli bir ideal birliğinden mahrum kalmış bir memleket, yabancı ideallerin tıpkı idhalat eşyası gibi kolayca girebileceği açık bir saha demektir; Tabii bu halin bütün günahı Halk Partisinin boynundadır.

İsmail Hami DANİŞMEND
03.07.1950, Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder